İtalyan bilim insanları: Koronavirüs daha önce ortaya çıkmış olabilir

26 Mart tarihinde Reuters’ta, Emilio Parodi ve Silvia Aloisi imzasıyla yayımlanan yazıya göre, bilim insanları koronavirüsün İtalya’da 2019’un son aylarında ortaya çıkma olasılığını araştırıyor. Araştırma kapsamında o aylarda zatürre ve gripten ölenlerin mezarları da açılabilir.

İtalyan araştırmacılar, 2019 yılının son çeyreğinde Lombardiya’da normalden fazla sayıda görülen şiddetli zatürre ve grip vakasının koronavirüsün Çin’in ötesine düşünüldüğünden çok daha önce yayılmış olabileceğinin bir işareti olup olmadığına bakıyorlar.

Milan Üniversitesi’nde salgın hastalıklar ve tıbbı istatistik profesörü olan Adriano Decarli geçen yılın ekim ve aralık ayları arasında Milan ve Lodi bölgelerinde zatürre ve grip için hastaneye yatırılan insan sayısında “önemli” bir artış olduğunu söyledi.

Decarli Reuters’a tam rakamları veremediğini ama 2019’un son üç ayında bu bölgelerde – Lombardiya’nın en çok etkilenmiş iki şehrinde – normalden daha fazla “yüzlerce” sayıda insanın zatürre ve grip benzeri semptomlarla hastaneye kaldırıldığını ve bunlardan bazılarını öldüğünü belirtti.

Decarli yeni korona salgınının İtalya daha önce yayılıp yayılmadığını anlamak için daha sonra evde ölenler de dahil olmak üzere bu vakaların hastane kayıtlarını ve diğer klinik ayrıntılarını gözden geçiriyor.

“Virüsün 2019’un sonunda zaten burada, İtalya’da olup olmadığını ve – eğer yanıt evet ise – neden nispeten uzun bir süre boyunca tespit edilemediğini bilmek istiyoruz ki, böylece ikinci bir salgın dalgası ile karşılaşmamız durumunda daha net bir resim elde edebilelim.”

Dünya Sağlık Örgütü yeni korona virüsü ve neden olduğu solunum yolu hastalığı COVID-19 salgınının aralık ayında Çin’in ortasındaki Wuhan kentinde ilk kez belirmesinden önce bilinmediğini belirtmişti.

MEZARLAR AÇILABİLİR

Decarli araştırması tamamlandıktan sonra yerel sağlık yetkililerinin şüpheli semptomları olan kişilerin naaşlarını mezardan çıkarmak için izin istemeye karar verebileceklerini söyledi.

Diğer uzmanlar yeni virüsün 2019’un bitiminden önce Avrupa’da dolaşımda olduğu hipotezinden şüphe ediyorlar.

Gelişen salgını izlemekte olan İngiltere’nin Doğu Anglia Üniversitesi tıp profesörü Paul Hunter’a göre “Virüsün ocak ayından önce Avrupa’da var olması kesinlikle olası değil.”

Hunter İtalyan bilim adamları o sırada alınan ve saklanan örneklerden olumlu sonuç almadıkça öneriye güvenilmemesi gerektiğini belirtti.

Hunter ayrıca virüsün ne kadar bulaşıcı olduğu hakkında bildiklerimiz göz önüne alındığında ve hasta olanlarla semptom göstermeyenlerin oranı kıyaslandığında, “bu vakalar gerçekten COVID-19 idiyse Avrupa’da oldukça büyük bir salgına çok daha önce sahip olmamamız anlaşılır değil” dedi.

ŞÜPHELİ VAKALAR GÖRÜLMÜŞ

Bazı bilim insanlarının virüsün en azından bir ay önce ülkede dolaşmaya başladığını düşünmesine rağmen, şu anda dünyada en yüksek COVID-19 ölümüne sahip olan İtalya enfeksiyonun ilk vakasını 21 Şubat’ta bildirdi.

Milano Sacco hastanesi bulaşıcı hastalıklar biriminin başkanı ve Milano Üniversitesi biyomedikal ve klinik bilimler bölümünde profesör olan Massimo Galli “Virüs ocak ayının ikinci yarısında buradaydı” dedi.

Ancak, virüsün İtalya’da Ocak’tan önce dolaşıyor olduğu olasılığının “çok düşük” olduğunu da ekledi.

Milano Mario Negri Farmalojik Araştırma Enstitüsü direktörü Giuseppe Remuzzi, Lombardiya’da bazı aile hekimlerinin geçen yıl sonunda şu anda potansiyel olarak şüpheli görülen olağandışı zatürre vakalarını bildirdiklerini söyledi.

Remuzzi, Gera D’Adda ve Crema bölgelerinde geçen kasım ve aralık aylarında görülen yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve solunum zorluğu vakaları arasında – her iki akciğerin de etkilendiği – bazı iki yönlü zatürre vakalarının bulunduğunu belirtti.

“Bu vakalardan hiçbiri COVID-19 olarak belgelenmedi çünkü COVID-19’un varlığına dair henüz bir kanıt yoktu.”

Remuzzi İtalya’da Kasım ayına kadar olan COVID-19 vakalarının doğruluğu kanıtlanırsa, bu virüsün aylarca tespit edilemeden gidebileceğinin işareti olabilir dedi.

Ayrıca bilimsel dergilerdeki bazı raporların diğer bilim insanlarının da virüsün Çin’de ekim ayında çıkıp çıkmadığını sorgulamasına