Türkiye-ABD gerginliği tırmanıyor – Basın, açıklamalar, mektup, derken

Rusya’dan alınan S-400 savunma sistemleri ile ilgili ABD- Türkiye arasında uzun zamandır devam eden gerginlik tırmanıyor. İki ülke arasında önce medya arıcılığı ile başlayan tartışmalar, ardından karşılıklı yaptırım açıklamaları, tehdit mektubu derken, iş sosyal medya üzerinden sataşmalara kadar uzadı.

Gerginlik, ABD’nin önce basın aracılığı ile Türkiye’yi üstü kapalı nazik tehditleri ile başladı. Türkiye geri adım atmayınca, bu defa ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere birçok yetkili sözlü açıklamalar yaparak Türkiye’nin S-400 alımından vazgeçmemesini, aksi taktirde bir takım yaptırımlar uygulanacağını açıklayarak tehditlerini sürdürdüler.

Türkiye tarafı da aynı şekilde başta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin tehditlerine boyun eğilmeyeceğini S-400 alımında geri adım atılmayacağı yönünde oldukça sert açıklamalarda bulundular.

BU DEFA MEKTUP 

Tartışmalar sürerken bu defa farklı birgelişme yaşandı. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a resmi bir mektup yazarak, Amerika’da F-35 eğitimi alan Türk pilotların 31 Temmuz’a kadar ayrılacaklarını ve program kapsamında yeni eğitim verilmeyeceğini söyledi. Shanahan, bu kararın nihai olmadığını ve S-400’den vazgeçilmesi durumunda değişeceğini vurguladı.

AKAR’DAN MEKTUP TELEFONU

Mektubun basına yansıması üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ı telefonla arayıp, gönderilen mektuptaki müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı yazılı bir basın açıklaması ile görüşmenin içeriğini paylaştı: Açıklama özetle şöyle:

“Bakan Akar’ın, ABD’li muhatabı tarafından gönderilen mektuptaki müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyduğu rahatsızlığı ifade ettiği görüşmede, başta F-35 olmak üzere ABD ve Türkiye arasındaki ikili güvenlik ve savunma iş birliği konularında karşılıklı görüş ve talepler dile getirildi. Söz konusu görüşmede, iki Bakan Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda diyaloğun sürdürülmesi çerçevesinde bir araya gelme konusunda mutabık kaldılar. “

TARTIŞMALAR SÜRERKEN PKK’YA SİLAH YARDIMI

Karşılıklı yaptırım ve tehdit açıklamalar devam ederken, mektup skandalının ardından ABD atışmayı bir adım daha öteye taşıyıp, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programında çıkarıp, Türk pilotlarının eğitimlerini durdurma kararı aldı.

Bununla yetinmeyen ABD, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ nin omurgasını oluşturduğu DSG ’ye 200 TIR, ağır silah ve zırhlı araç gönderdiği ortaya çıktı.

ABD BUNU HEP YAPIYOR

ABD’nin PKK/YPG’ ye silah yardımı ilk değil, belli ki son da olmayacak. Zira, geçtiğimiz aylarda belirli aralıklarla, Türkiye’nin her fırsatta karşı çıkmasına rağmen, ABD’nin YPG’ ye bağlı terör örgütüne“IŞİD ile mücadele ediyor” bahanesi ile ağır silahlar ve malzeme yardımında bulunduğu basına yansımıştı.

BU DEFA TWİTTER’DAN ATIŞTILAR

Medya, sözlü açıklamalar, mektup, derken bu defa ABD tarafından farklı bir “sataşma” üslubu geliştirildi.  ABD’nin Ankara Büyükelçiliği resmi sosyal medya hesabından, Türkiye hakkında ifade ve basın özgürlüğü konusunda bir takım paylaşımlara yer verdi.

ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yaptığı paylaşıma, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı aynı gün resmi Twitter hesabından  “ABD’nin terör örgütü PKK/YPG’ ye yapılan silah ve malzeme yardımları” dile getirilerek sert yanıt verdi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği hesabından yapılan paylaşımda “İfade ve basın özgürlüğü demokrasiyi güçlendirir ve bu özgürlüğün her yerde korunması gerekir. Gazetecileri mesleklerini icra ettikleri için suçlamak, bu evrensel prensibe aykırıdır.” denildi.

ABD Büyükelçiliğinin bu paylaşımına yanıt Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

“TERÖRİZMİN DESTEKLENMESİNE CEVAZ VERMEZ”

Bakanlığın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün anayasal teminat altında olduğu ileri sürüldü. Paylaşımda, “Ancak bu hak gazetecilik kisvesi altında yasalara aykırı hareket edilmesine ve terörizmin desteklenmesine cevaz (onay-izin) vermez.” ifadesi kullanıldı.

Paylaşımda “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü Anayasamızın teminatı altındadır. Ancak bu hak gazetecilik kisvesi altında yasalara aykırı hareket edilmesine ve terörizmin desteklenmesine cevaz vermez” denildi.