TÜRKİYE Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Suriye sınırında oluşturulacak ‘güvenli bölge’ hakkında açıklamalarda bulundu. “Münbiç sürecini hatırlatarak ABD’nin oyalama taktiğinin be defa kabul görmeyeceğini” belirten Çavuşoğlu, “ABD’nin hala PKK/YPG’ye silah yardımı yapmaya devam ettiğini” söyledi.
Çavuşoğlu’ndan Fırat’ın doğusu mesajı.
“Temizlenecek, kararlılığımızda hiçbir değişiklik yok” pic.twitter.com/TTwG3EA861— ÜLKE TV (@ulketv) 11 августа 2019 г.
ABD ile kurulan mutabakat doğrultusunda hazırlıkların başladığı ‘güvenli bölge’ ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Maşallah bizim basın detayları paylaşıyor, senaryolar ortaya koyuyor. Özellikle teknik düzeyde çalışmalardan sonra gerek milli savunma bakanımız gerekse bizler açıklamalarda bulunmuştuk. Bu mutabakatın bir başlangıç olduğunu söyledik. Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var. Bunun için de müşterek harekât merkezinin kurulmasını kararlaştırdık” dedi.
İHA’LARIMIZ UÇUŞLARA BAŞLADI
“Amerika’dan bu müşterek harekât merkezinin kurulması için bazı askerlerin gelmekte olduğunu sizler de takip ediyorsunuz. Bugün ABD-Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı başkanlığındaki heyet Şanlıurfa’ya gelecekler. Ve İHA’larımız bölgede uçuşlarına başladı. Burada tabii ki de gözlem noktaları olacak, birlikte devriye de gezilecek ama bunlar işin bir detayı. Buradaki amaç bir güvenli bölge oluşturulması ve Trump’ın da burada 20 mil sözü vardır. Ve bu güvenli bölgeden de YPG ve PKK’lıların çıkarılmasıdır. Ancak o zaman güvenli bölge olabilir. Bu bölgenin istikrara kavuşturulması ve insanların geri döndürülmesi gerekiyor.
Çavuşoğlu’ndan Fırat’ın doğusu için net mesaj: PKK’yı temizleyeceğiz https://t.co/Dw5Rp1npJL pic.twitter.com/qcnwmPrTyn
— Aydınlık (@AydinlikGazete) 12 августа 2019 г.
Türkiye’den geri dönmek isteyen çok sayıda başta Suriyeli Kürtler olmak üzere Suriyeli mülteci var. Ama orada kendilerini güvende hissetmedikleri için PKK bunları zorla sürgüne gönderdiği için başta Kürtler olmak üzere; çünkü bu terör örgütleri en çok orada Kürtleri kendisine tehdit olarak görüyor” diyen Çavuşoğlu, “Özellikle onların ideolojisini benimsemeyen Kürtleri. Özellikle onları sürgüne gönderdiler, partilerini de kapattılar. Onların geri dönemsi gerekiyor. Tüm bunlar oluşturulacak müşterek harekât merkezi ve diğer görüşmelerimizle hayata geçirilmesi gerekiyor. Burada Amerika’nın bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağıdır. Maalesef Münbiç’te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar. Ama Fırat’ın doğusundaki bölge gerçekten terör yuvası oldu. Bunları görüşürken bile Amerika teröristlere silah yardımını devam ettiriyor. Geçenlerde de TIR’larca dolu silahları getirdiler. Burada bir, samimi olmaları gerekiyor; iki, bir oyalama sürecinin Türkiye tarafından tolere edilmeyeceğini anlamaları gerekiyor. Evet, başlangıç, ilk adım doğru ama bunu nihayete kavuşturmamız gerekiyor. Yapılacak olan çalışmaların amacı da budur.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Henüz Daha Detaylandırılması Gereken Birçok Konu Var. İHA’larımız Bölgede Uçuşlarına Başladı. Burada Amaç Bir Güvenli Bölge Oluşturulması. Amaç YPG Ve PKK’lıların Çıkarılması” Dedi. pic.twitter.com/CtvNiBYUY7
— Haberinsta1 (@haberinsta1) 15 августа 2019 г.
Çavuşoğlu ayrıca, “F-35’le ilgili Türkiye’nin resmi olarak görevden çıkarılması söz konusu değildir. Orada bulunan bazı askerlerimizin ve teknik personelimizin F-35 programlarına dahil edilmediğini, bir kısmının da döndüğünü zaten sizlerde biliyorsunuz” dedi. Çavuşoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
KARŞILIKLI İŞLERİ YOLUNA KOYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ
“Fakat bu 9 ülkenin içinde olduğu ortak bir programdır. Türkiye çok önemli katkılar sağlamıştır. Bugüne kadar da 1.4 milyar dolar da para ödemesi yapmıştır. Türkiye’de üretimler halen devam ediyor. Tabii S-400 alımından sonra Amerika’nın bir tepkisi oldu. Karşılıklı anlayış çerçevesinde biz bu işleri yoluna koyabileceğimizi düşünüyoruz. S-400’den bağımsız bir şekilde işleri yoluna koyabileceğimizi düşünüyoruz. İki ülke de karşılıklı adımlar atar, ilişkiler gereksiz yere gerilir, bunun da hiç kimseye faydası yoktur. Biz bunu tercih etmeyiz ama olumsuz bir takım takınıldığı zaman bunun cevabını da vereceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız da defalarca söylemiştir. Ama biz bu aşamada bunları konuşmak yerine var olan sorunları çözmeye odaklanıyoruz. Bunlardan biri de Fırat’ın doğusundaki durum ve oluşturulacak güvenli bölge. Orayla ilgili gelişmeleri de Rusya ve diğer aktörlere de aktarmayı sürdürüyoruz.
Bir taraftan İdlib’de sükûnetin tekrardan hâkim olması, diğer taraftan Anayasa komisyonunun kurulması; PKK/YPG’nin bu bölgeden arındırılması; Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için çalışmalarımızı gerek Astana gerek diğer platformlarda Cenevre başta olmak üzere, sürdürüyoruz, sürdüreceğiz”.
Leave a Reply