Hep aynı tezgâh!

ABD, müttefiki Türkiye ile ne yapmaya çalışıyor?

Türkiye’ye karşı sürekli ikiyüzlü bir politika yürüten ABD’nin ikiyüzlülüğü son dönemde iyice zıvanadan çıkmış görünüyor.

Amerikan filmlerinde gördüğümüz iyi polis-kötü polis taktikleri ile zaten kopma noktasına gelen Türkiye-ABD ilişkileri nereye kadar devam edecek?

BAŞKAN ÖVÜYOR-BAKANI, VEKİLLERİ TEHDİT EDİYOR

Son dönemde, ABD Başkan Trump, sürekli Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a öve öve bitiremezken, kendi bakanı ve partisinin milletvekilleri ise tehditleri arka, arkaya sıralamakta bir sakınca görmüyor.

 

Bu nasıl müttefikimiz böyle, anlayan varsa anlatsın lütfen. Türk milletinin bu ayak oyunlarını göremeyecek kadar aptal mı zannediyorlar, bilemedim.

Ama yapıyorlar işte, tabi yersen.

ABD istiyor ki, Türkiye “otur” deyince otursun, “kalk” deyince kalksın.

Ancak, ABD’de söz sahibi politikacıların, karşılarında artık öyle bir Türkiye’nin olmadığını göremeyecek kadar gözlerinin karardığı da bir gerçek.

Son 24 saat içinde yapılan açıklamalara göz atarsak ne demek istediğim sanırım daha iyi anlatmış olacağım.

BAŞKAN TRUMP ÖVGÜ YAGDIRIYOR

NATO zirvesi için Londra’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye methiyeler dizdi. Trump, “Türkiye daha iyi, daha destekleyici olamazdı” dedi.

 

Türkiye’nin daha önce Amerikan silahları almak istediğini ama Obama’nın bunu engellediğini ve Türkiye’nin Rusya’dan silah aldığını belirten Trump, S-400 alımıyla ilgili soruya ise Ankara’nın eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimi döneminde Patriot almak istediğini ancak bu talebin reddedildiğini hatırlattı. Trump, Türkiye’yle S-400 konusundaki görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Türkiye’nin IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonda çok yardımcı olduğunu belirten Trump, “Türk askerinin kontrolündeki alan üzerinden uçtuk, nereye gittiğimizi biliyorlardı. Çok destekleyici oldular” dedi.

Trump, Türkiye’nin NATO’da kalıp kalmayacağıyla ilgili bir soruya ise “Bu konu müttefikler arasında tartışılmalı. Türkiye’yi seviyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iyi anlaşıyoruz. O NATO’nun çok iyi bir üyesi ya da öyle olacak” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Trump bu açıklamalarını 3 Aralık tarihinde yaptı.

BAKANDAN ŞOK AÇIKLAMALAR

Aynı gün ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in, Reuters haber ajansına verdiği röportaj Türkiye gündemine bomba gibi düştü.

Türkiye’ye övgüler yağdıran Başkan Trump’ın aksine Bakan Esper, Röportajında, kimsenin “Ankara’nın gördüğü tehditleri görmediğini.  Kördüğümü çözmek için YPG‘yi terör örgütü olarak tanımaya dönük herhangi bir kararı desteklemeyeceğini” söyledi.

Esper, Türkiye’ye NATO’nun karşılaştığı daha büyük zorluklara odaklanma çağrısı yaptı.

Türkiye’nin, NATO’nun Baltıklar ve Polonya’ya ilişkin savunma planlarına YPG’nin ‘terör örgütü’ olarak tanınmasını şart koşarak destek vermeme kararını yorumlayan Esper, “Türkiye’ye mesajım, (Rusya’ya karşı) bu yanıt planlarında ilerlememiz gerekiyor ve bunlar, onların öznel kaygıları ile geciktirilemez” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Esper, şunları söyledi:

“İttifakın birliği ve hazırlığı, daha büyük meselelere odaklandığınız anlamına gelir. Ve kimse onların gündemine uymaya istekli değil. Kimse onların gördüğü tehditleri görmüyor.”

 

YPG’yi terör örgütü olarak tanıma kararını desteklemeyeceğini vurgulayan Esper, “Fikirlerimize sadık kalacağız ve bence NATO da öyle olacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Esper’in ipe sapa gelmez açıklamalarının ardından ikinci şok açıklamalar 4 Aralık tarihinde Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’dan geldi.

https://twitter.com/YolTV/status/1201777034462150656

 

TEHDİT AÇIKLAMALARI

Tehdit kokan açıklamalarında Graham, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle de yaptırım uygulanması gerektiği görüşünü tekrarladı.

 

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’ye Suriye’deki operasyonu nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını içeren ve 29 Ekim’de Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarının bir versiyonunu gelecek hafta Senato gündemine almayı planladıklarını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; kongre binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Graham, bir gazetecinin “Türkiye’ye yaptırımlar getirilmesi neden bu kadar uzun sürüyor? Başkan Trump, Erdoğan’a karşı çok mu hoşgörülü?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bence bir şeyler yapma zamanı geldi. Türkiye’ye ve Beyaz Saray’a S-400 meselesini çözmek için zaman tanımaya çalıştım. Ama süreç ileriye değil geriye doğru gidiyor gibi görünüyor. Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yaptırım tasarısı S-400’le ilgili değil, Türkiye’nin Suriye’yi işgaliyle alakalı. Dolayısıyla gelecek hafta Temsilciler Meclisi tasarısının bir benzerini gündeme alacağımızı umuyorum. Temsilciler Meclisi tasarısını aynen geçirip Başkan’ın imzasına sunmayı tercih ederim çünkü bence iyi bir tasarı. Ancak Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı James Risch’in ne yapacağını göreceğiz.”

Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyindeki operasyonu nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını içeren bir tasarıyı 16’ya karşı 403 oyla kabul etmişti.